Pasning og pleje af Yorkshire terrier pels
Allerede inden man anskaffer sig en Yorkshire terrier, må man gøre sig klart at det er en såkaldt “pelsrace” og gøre op med sig selv om man har den fornødne tid – racen kræver selvsagt en del pelspleje, hvis man vil bibeholde den lange pels. Ellers kan man vælge at klippe sin Yorkie ned i en smart frisure – mere om dette senere.
At møde en forsømt Yorkshire terrier med en pels der ikke er redt igennem, men er knudret og filtret er ikke noget kønt syn, det gør ondt på hunden og er synd for den.
Yorkshire terrieren har ikke pels som andre hunde, den fælder ikke og den har heller ingen underuld – ja faktisk har den næsten “hår” som vi mennesker.
Den kan sagtens tåle at komme tit og ofte i bad, gerne et par gange om måneden. Jo længere pelsen er, jo oftere er et bad påkrævet. Hvis bare man vænner hvalpen til det fra den er helt lille, ja så vil den elske et bad, og bagefter en dejlig lun omgang tørring med føntørren, alt imens den bliver børstet og nusset om af sin ejer.
Er man forberedt på dette, har man den fornødne tid og er det netop Yorkshire terrieren man ønsker at dele sin hverdag med – ja så kan det kun anbefales at læse videre og anskaffe flg. børster, kamme, sakse osv., for det vil helt klart lette det daglige arbejde hvis man har de rette arbejdsredskaber;
1) Mason Pearson børste med svinehår.
2) Chris Christensen fusion børste (messing) 20 mm. tandlængde
3) Lille ansigts kam til skægget/næsepartiet
4) Spidskam til at lave midterskildning/hårtop med
5) Stålkam ca. 20-25 cm. lang
6) Rullekam – god til filter – der som regel opstår under forbenene (i “armhulerne”) og på maven
7) Neglesaks/klipper
8) Klip-Stop hvis uheldet er ude og man klipper for langt ned på neglen
9) Karte – bruges især på hvalpen der ikke har skiftet til voksenpels endnu
10) Saks til ørekanter og andre steder hvor man har brug for en god saks
11) Hårtrimmer – f.eks. WELLA – vigtigt der er kort afstand mellem “tænderne” – bruges til nedklipning af øreflipper
12) Tandbørste – f.eks. babytandbørste eller “fingertut”
13) Shampoo/balsam – evt. hårkur
14) Udredningsspray/“Detangler” – til de svære filterknuder
15) Små elastikker til hårtoppen
16) Lille speicalsaks til topelastik, for at minimere hårtab
17) Føntørrer
18) Evt. et trimmebord, men ellers en fast plads hvor dagens soignering kan foregå i ro og mag, og hvor hunden føler sig tryg og på hjemmebane – husk også et skridsikkert underlag.
Forberedelse til badning af Yorkshire terrier
Inden man overhovedet begynder at bade sin Yorkshire terrier, er det meget vigtigt at den bliver redt godt igennem for filter knuder i pelsen inden den skal bades.
HVIS hunden har mange filter knuder så må man bruge “detangler” for at lette udredningen af disse. Det kan købes i de fleste hundebutikker eller på nettet.
Her er “rullekammen” også god – husk at holde igen og ikke bare “trække/hive” i pelsen – friser langsomt og med lange glatte bevægelser for det bedste resultat.
Undlader man dette, ja så vil hunden efter badet ende som det man kalder en “kogt uldsok” og det vil næsten være umuligt at gennemrede den uden ulidelige smerter for hunden.
Så altså først en tur op på bordet med den, hvor den naturligvis er vænnet til at stå siden man fik den hjem som lille hvalp, og så den langsomt bliver fortrolig med det.
At være på bordet skal være noget hunden forbinder med noget rart, i starten vil den naturligvis være usikker, og derfor kan man lokke den med små godbidder og gøre det rart og sjovt for den og således vænne den til det.
Det er for i øvrigt meget vigtigt at hunden føler at den kan stå fast, det må ikke være en glat overflade, f.eks. et køkkenbord eller lignende, læg noget skridsikkert så hunden føler sig tryg og snart vil den nyde at komme op og blive gjort fint i stand.
Badning/tørring af Yorkshire terrier
Man kan bade sin Yorkie i f.eks. mandelolie, kokosolie eller minkolie shampoo, men også en shampoo med hvede kan være godt – det afhænger af pelstypen, man må prøve sig frem til man finder den shampoo/balsam der lige netop passer bedst til ens hund, og får dens pels til at stråle – kort sagt finder det der gør mest for lige netop ens hund.
Det er vigtigt at man altid fortynder shampoo og balsam i de forhold der står på flaskerne, ryster disse godt og forbereder dette inden hunden står klar under bruseren.
Man skal også have håndklæder parat. I badekarret, brusekabinen eller i håndvasken lægges en lille gummimåtte så hunden også her står fast og sikkert.
Undgå at hunden får sæbe i øre, øjne, mund og næse under badet. Man kan evt. bruge lidt vandskyende vat til ørene. Ved øjenomgivelserne hvor hunden godt kan have lidt indtørret søvn, eller ved skægget rundt om munden hvor der kan gemme sig lidt madrester, kan man med fordel bruge en lille svamp eller vatrondel til at vaske med der.
Dette kan man med fordel i øvrigt gøre dagligt så hunden altid ser soigneret og pæn ud og ikke danner eksem ved at have skorper af tilbageholdt søvn og tåreflåd fra øjnene.
Så er det bare at gå i gang – først naturligvis tempereret vand – hverken for koldt eller for varmt – hunden overbruses og holdes samtidig fast så den ikke føler sig usikker eller stikker af, og så masseres pelsen med shampoo. Vask evt. 2 gange hvis pelsen er meget beskidt eller det f.eks. er en hanhund der godt kan lugte af tis på maven og siderne.
Hunden skylles godt og grundtigt og nu er det så tid til balsam, der masseres godt ind og skal sidde og virke omkring 5-10 min. Pak gerne hunden ind i et frottehåndklæde imens.
Nu er det tid til at skylle pelsen fri for balsam, og derefter trykke vandet ud af pelsen. Man må checke at der ingen shampoo eller balsam er tilbage i pelsen.
Man må ALDRIG frottere en Yorkie pels, da man kan risikere at lave filter knuder og ødelægge pelsen, man skal altså kun trykke vandet ud.
Så skal hunden tørres med føntørrer. Lad aldrig bare hunden løbe omkring med våd pels, den kan blive syg af det og pelsen bliver desuden også meget flottere af at blive fønnet.
Læg eller stil hunden på bordet og start med at lave en midterskildning ned langs ryggen – hvis du bruger en føntørrer til mennesker så husk at stil den på det laveste trin så den ikke brænder huden på hunden. En Yorkie har kun et lag pels og derfor en meget sensibel hud – så for ikke at brænde huden er det nødvendigt at tørre på laveste hastighed.
Når hunden er tørret redes/børstes den godt igennem, med ansigtskammen friserer man skægget, og med spidskammen laves en hårtot som skal udgøre det for en “top knot” – en lille elastik sættes i og dernæst en sløjfe eller en frotte elastik, alt efter smag og behag.
Ører
Man skal regne med at klippe ører ca. hver 2. uge. Man klipper øreflipperne med saks rundt i kanten – man kan evt. gøre dette under en lampe så man kan se hvor tæt man kan gå UDEN at klippe i selve øret……
På “forsiden” af øret barberes håret væk inde i øret med WELLA maskinen og på bagsiden af øret går man ca. 1/3 ned – også med maskinen.
Inde i selve øregangen dannes nogle hår der ligesom “krøller” – disse “plukkes” (hives) op med enten fingre eller en pincet – det er nok mest skånsomt for hunden hvis det er med fingrene – og det er også nemmest på den måde.
Brug i øvrigt aldrig vatpinde i din hunds ører, det er ikke nødvendigt og en hund behøver som regel ikke at blive checket i ørerne med mindre disse begynder at lugte sure eller din Yorkie bliver rød i øregangen, så er det tid at opsøge dyrlægen da den kan have fået en infektion som skal behandles medicinsk.
Poter
En Yorkshire terrier skal have klippet pelsen rundt omkring sine poter, man må aldrig tage så meget af at det ligner “harepoter”. Man stiller hunden på bordet – løfter op i det yderste pels og klipper så rundt om det resterende pels. Under poterne kan det være en fordel at klippe pelsen af mellem poterne når hunden ligger på ryggen – MEN det er ikke alle hunde der bryder sig om den stilling, så øv allerede fra start på det, ellers må man evt. købe en såkaldt galge eller øve med hunden så den bøjer benet, mens den står på bordet, og man kan få lov at klippe håret væk under poterne. Det er meget vigtigt at håret under poterne bliver fjernet jævnligt. For meget pels kan resultere i at der dannes svamp og/eller alverdens ting og sager på gåturen kommer op i den lange pels. Desuden er det naturligvis sværere for din hund at stå fast på en glat overflade med “hår under fødderne”……
Neglene klippes ca. hver 2. uge, dette har hvalpen allerede prøvet en del gange hos sin opdrætter, så det vil den som regel være helt vant til og fortrolig med når den flytter ind i sit nye hjem. Fortsæt derfor blot med det, måske bare en enkelt negl eller to pr. dag i begyndelsen og snart vil det blive en rutine og alle hundens negle kan klippes på en og samme tid uden problemer. Husk at nogle Yorkier har ulvekløer (altså “negle” et stykke oppe på bagbenet og forbenet) – disse skal du være påpasseligmed også at huske at få klippet da de tit kan “dreje” og vokse sig ind i benene og disse kløer skal du også være opmærksom på når du friserer – det er ikke sjovt at få fat i sådan en negl med kammen eller børsten……
Skulle det ske at du kommer til at klippe neglene for langt ned, og det begynder at bløde, skal du ikke fortvivle. Tag noget KLIP STOP på et stykke vat og pres det mod neglen der bløder, så stopper det meget hurtigt. Pas på dit tøj og dine gulvtæpper det er et middel der virkelig smitter af, MEN som altså også er utrolig effektivt til at stoppe en blødende negl….
Tænder
En Yorkshire terriers tænder skal børstes jævnligt, helst hver dag eller i hvert fald 2-3 gange pr. uge.
Racen er – som mange andre små racer – kendt for at danne plak, (tandsten) men man kan selv gøre en del for at undgå dette i at udvikle sig ved at børste dens tænder.
Man kan købe et middel hos dyrlægen til at putte over hundens mad og/eller i drikkevandet som skulle minimere dannelsen af plak.
Man kan også købe specielle spids- og flad tandrensere til at rense hundens tænder med selv.
Dog må man regne med at den skal have trukket evt. tilbageholdte hjørne mælketænder ud som 7-9 mdr. gammel hvalp, hvis disse ikke selv er faldet ud.
Nedklipning af Yorkshire Terrier
Da Yorkshire terrieren, rent pelsmæssigt, er en forholdsvis krævende race, hvis man vil holde den i lang pels, ja så er det klart at mange der ikke ønsker at udstille hunden, og som ikke har tiden til den krævende pelspleje i dagligdagen, vælger at få nedklippet deres Yorkie i en smart frisure.
Man skal naturligvis gøre sig klart INDEN man vælger denne løsning, at man ikke kan udstille hunden i ca. 3 år efter klipningen – så længe tager det nemlig at få den lange pels til at vokse ud igen, vel at mærke ved daglig pasning og pleje – papilotter osv., så man skal tænke sig godt om inden man evt. selv går i gang med saksen, maskinen eller måske vælger at sende hunden på hundesalon til en omgang hvalpeklip, ja der findes et hav af søde frisurer man kan vælge – kun fantasien sætter grænser……
HUSK bare at når hunden er kort klippet og det er vinter og/eller regnvejr – ja så har den endnu mere brug for en god vind/vandtæt jakke, den har INGEN underuld og den fryser…..
Denne Yorkie nyder at den lange pels er klippet af, men den har alligevel bevaret sit feminine “pige look” med den lille hårtop og den fine røde sløjfe.
Yorkshire terrier i fuld pels
Yorkshire terrier oprullet i papilotter mellem udstillinger.